Bratislavské rožky (makové a orechové)
Pressburger zwieback (mohn und nussbeugel)
Pozsonyi kétszersült (mákos es diós patkó)

Recept:

Cesto:
500g múky - polohrubej pšeničnej
500g múky - hladkej 00 speciál
006g droždia
010g soli
150g cukru
300g masla (1/2 masla a 1/2 margarínu, alebo 1/1 kačacej masti)
200g mlieka (plnotučného 3,5%)
Maková plnka:
1 kg mletého maku
500g krupicového cukru
020g vanilkového cukru
kôra z jedného citróna
500g vody

Orechová plnka:
primerané množstvo pomletých vlašských orechov,
menej cukru,
menej vody,
namiesto vanilky pridáme rum,
Na potretie:
aspoň 4 žĺtky

Výdatnosť: 100 kusov s hmotnosťou 36g / kus

Postup:

  • zarobíme si kások v 100g mlieka
  • po 20min ho vlejeme do múky a dôkladne premiešame
  • pridáme cukor, soľ a zvyšok mlieka – premiesime
  • postupne pridávame maslo
  • spracujeme na nelepivé cesto
  • cesto necháme kysnúť 20 – 60 minút
  • vykysnuté cesto premiesime a necháme 15 minút odpočívať
  • potom ho rozdelíme na polovicu a vytvarujeme na dva 50 cm a viac dlhé prúty
  • z prútov odkrajujeme 25g kúsky z ktorých vytvarujeme guľôčky
  • Guľôčky cesta rozvaľkáme na oválne placky a do ich stredu vložíme šuľčeky plnky (hmotnosť plnky musí byť minimálne rovnaká a väčšia ako hmotnosť cesta)
  • Následne vytvarujeme krásne rožky – makové do tvaru U a orechové do tvaru C
  • pri ukladaní na plech ukladáme spojom nadol
  • Vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody, povrch rožkov potrieme a necháme 15 – 20 minút zaschnút a podkysnutím zmramorovať (opakujeme 2 až 3 krát)
  • pečieme pri teplote 200°C 12 až 15 minút