4 hrubšie rezne vykostenej krkovičky
20 dkg údeného syra
1 lahôdková kyslá smotana

zemiaky na pyré

Zapneme rúru a necháme vyhriať. Rezne naklepeme a narežeme na okrajoch, údený syr nastrúhame a smotanu rozmiešame. Rezne kladieme na pekáč alebo do hlbšej formy na pečenie tesne vedľa seba, posypeme nahrubo postrúhaným syrom. Smotanu opatrne rovnomerne roztierame na syr tak, aby bolo mäso zakryte až po okraje.
Formu vložíme do vyhriatej rúry a necháme na najsilnejšom ohni piecť asi 10-15 minút, kým sa nezačnú vytvárať malé hnedé škvrnky na smotane. Mäso pusti veľa stavy. Stíšime oheň na polovicu a mäso necháme piecť – dusiť asi 35 minút alebo dovtedy, kým sa šťava úplne nevyparí a zostane len hustá a lepkavá.

Mäso nesolíme a nekoreníme, pretože syr je dostatočne slaný. Nepridávame olej, pretože smotana obsahuje dosť tukov a mastné kúsky z krkovičky pustia dostatok mastnoty. Syr a smotana pôsobia ako pokrievka a mäso sa udusí do mäkka. Dá sa konzumovať aj chladne, pretože je veľmi mäkké.

Podávame s pyré alebo s novými zemiakmi, kyslou uhorkou alebo zeleným šalátom.

krkovicka_so_smotanou_001

krkovicka_so_smotanou_002

krkovicka_so_smotanou_003

krkovicka_so_smotanou_004

krkovicka_so_smotanou_005