Výroba štartéru a kvásku

Začneme výrobou štaréru:

suroviny:

  • múka (silnejší typ múky, napr. T650; celozrnná; manitoba; W 280 a viac)
  • voda

postup:

  1. deň   V sklennej, keramickej, alebo umelej (nie kovovej) nádobe zmiešame dve lyžice vody a jednu lyžicu múky.
  2. deň   V štartéri sa zatiaľ nič nedeje. Pridáme dve lyžice vody a jednu lyžicu múky.
  3. deň   Na povrch by už mali vystupovať malé bublinky. Znovu pridáme dve lyžice vody a jednu lyžicu múky.
  4. deň   Bublinky by mali byť o poznanie väčšie. Znovu pridáme dve lyžice vody a jednu lyžicu múky.
  5. deň   Štartér žije bujným životom. Znovu pridáme dve lyžice vody a jednu lyžicu múky.
  6. deň   Štartér je pripravený.

Ďalej pokračujeme výrobou kvásku:

suroviny:

  • 100 štartér
  • 100 múka
  •   50 voda

postup:

  1. deň   V sklennej, keramickej, alebo umelej (nie kovovej) nádobe zmiešame suroviny v uvedenom pomere (100:100:50). Kvások necháme kvasiť pri teplote cca 28°C 4 hodiny. Tento proces zopakujeme ešte 2 krát. Výsledný kvások by mal mať sladkastú chuť.