Dokonalá PIZZA pripravená doma? Áno! Takmer dokonalá (dokonalá by bola, ak by bola pripravená zo stredomorských surovín a upečená v peci vykúrenej drevom).

Na úvod tabuľka:

počet pízz     1   2   3    4    5     6     7    8    9
váha 1 pizze 293 293 293  293  293   293   293  293  293
váha cesta   293 585 878 1170 1463  1755  2048 2340 2633

voda         117 233 350  467  583   700   817  933 1050
múka         167 333 500  667  833  1000  1167 1333 1500
kvasnice       1   2   3    3    4     5     6    7    8
soľ            8  17  25   33   42    50    58   67   75

voda/múka = pomer 70:100 
(podľa typu múky môže byť pomer 60:100 až 75:100)
hmotnosť udávaná v gramoch
priemer pizze cca 30cm


Budeme potrebovať:

  • nádobku, na každé cestíčko zvlášť (alebo jedno väčšie, aby sa zmestilo do chladničky);
  • nitrilové, alebo vinylové rukavice (lepšie a čistejšie sa v nich pracuje);
  • stierku na cesto;
  • pizza kameň (pizza stone)
  • sušené instantné kvasnice;
  • múka, najlepšie pizzová typo 00 cca. W 260-270 (v Metre predávajú 5kg balíky), alebo pizzová múka z Čereňanského mlyna od pána mlynára Vrtiela a ako náhrada môže byť aj chlebová T650 (v žiadnom prípade nie biela hladká špeciál 00);
  • voda;
  • soľ;
  • panenský olivový olej;

Postup:

  1. Deň vopred sa musíme rozhodnúť, koľko pizz budeme robiť. Z tabuľky si vyberieme podľa rozhodnutia príslušný stĺpec.
  2. Suroviny zmiešame v mise a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme odpočívať 15 minút. Potom ho porozdeľujeme a rozvážime na vybraný počet pizz. Vyrobíme z každého kúsku guľu, tažkú do 300g. Vložíme ju do nádobky zľahka vymastenej olivovým olejom. Nádobky dáme do chladničky.
  3. Po dvanástich hodinách už bude cesto nakysnuté a pripravené na tvarovanie. Cesto v chladničke vydrží 3 – 5 dní. Vždy po dvoch dňoch ho treba premiesiť.
  4. Pol hodinu pred pečením, vložíme do rúry pizza kameň na rošt, ktorý je na druhej poličke od vrchu. Rúru zapneme na plno (cca 250°C) spodný a vrchný ohrev.
  5. Vytvarovaný korpus položíme na papier na pečenie a ozdobíme ho podľa chuti (Platí pravidlo, menej je viac!).
  6. Ovládač rúry prepneme na vrchné pečenie grilom. Pripravenú pizzu podoberieme lopatou, alebo ak nemáme, tak tvrdým kartónom a šupneme ju do rúry na rozhorúčený pizza kameň. Rozhorúčené ohrievacie teleso grilu je od pizze vzdialené iba pár centimetrov a to nám vytvorí tepelné prostredie ako v peci vykúrenej drevom. Pečieme maximálne 4 – 6 minút.

 




Dobrú chuť!