Suroviny na cesto:

na kvások:
150g mlieka
30g droždia
1PL cukru

na cesto:
1000g polohrubej múky
4PL cukru
1ČL soli
premiešame a pridáme kvások
350g mlieka
2 vajcia
300ml oleja
1PL rumu
citronová kôra

Suroviny na cesto z 1/2 dávky:

na kvások:
75g mlieka
15g droždia
1/2PL cukru

na cesto:
500g polohrubej múky
4PL cukru
1/2ČL soli
premiešame a pridáme kvások
175g mlieka
1 vajcia
150ml oleja
1/2PL rumu
citronová kôra

Suroviny na plnku pre celú dávku podľa chuti, napríklad:

jahodový džém, alebo marmeláda
2 x jablko
2 x 250g tvaroh
hrozienka
vanilkový cukor
2 x bielko do plnky
2 x žĺtok na potretie

Postup:

  1. Zo surovín vypracujeme kvások, pomúčime ho a necháme 20 minút kvasiť.
  2. Ostatné suroviny premiešame, pridáme kvások a vymiešame vláčne cesto.
  3. Vymiešané cesto necháme hodinu kysnúť v rúre na 35-40°C.
  4. Medzi tým vo väčšej myse zmiešame suroviny na plnku. Jablká postrúhame, v ruke vyžmýkame a pridáme do tvarohu.
  5. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme ho na 8 bochníkov (pri polovičnej dávke na 4 bochníky). Každý bochník vyvaľkáme na kruh a rozdelíme na 6 častí. Každú časť potrieme džemom, pridáme za lyžičku plnky a zavinieme do tvaru rohlíku. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme žĺtkom.
    Pečieme cca 15 minút pri 200°C.

Dobrú chuť!