Suroviny:
kvások

250g mlieka
20g droždia
1 lyžica cukru

cesto

500g polohrubej múky
1 lyžica cukru
2 vajíčka
1/2 lyžičky soli
1/2 sáčku prášku do pečiva, (alebo 2 kávové lyžičky jedlej sódy)
100g oleja - nie viac! (repkový, slnečnicový, olivový)
1 (2) lyžice suseného mlieka (nemusí byť, bude jemnejšie cesto)

plnka

Tvarohová:
250g hrudkovitého tvarohu
001  vajce
001  vanilkový cukor
001  lyžica krištálového cukru
001  kôra z 1/2 citrónu
001  hrozienka podla chuti

Maková:
050g mletého maku
050g slivkového lekváru
025g rumu
050g mlieka
001  viac (ako menej) škorice
001  kôra z 1/2 citrónu
001  hrozienka podla chuti
     -plnku za stáleho miešanie privediem do varu a odstavíme

posýpka

50g masla
4 lyžice práškového cukru
8 lyžíc hrubej múky

Postup:

  1. Vypracujeme si kvások.
  2. Po 15-tich minútach pridáme suroviny na cesto a vo veľkej mise vymiesime cesto. Dáme ho na 1 hodinu kysnúť do rúry pri 35-40°C.
  3. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Každú časť rozvaľkáme na asi 4mm a povykrajujeme koliečka s priemerom 8-10cm. Do stredu každého koliečka dáme plnku a zabalíme do tvaru batôžku. Koláčiky ukladáme na plech vzdialené od seba 5mm.
  4. Keď máme plech zaplnený, do stredu každého koláčiku urobíme jamku.
  5. Všetky koláčiky potrieme žĺtkom rozhabarkovaným s troškou mlieka.
  6. Nakoniec dozdobíme lekvárom.
  7. Na jablkovom struháku nastrúhame na vrch posýpku.
  8. Dáme piecť na 15-20min pri 220°C.
  9. Po upečení koláčiky aj s papierom preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.














Dobrú chuť!