1 kg hovädzieho mäsa zo stehna
1 veľká cibuľa
1/2 dcl kečupu
1 dcl bieleho alebo červeného vina
1 lyžičku curry
1 lyžičku červenej papriky
1 lyžičku čierneho korenia
olej
soľ
zemiaky na pyré

Cibuľu očistíme a pokrájame na drobno, dáme opražiť do panvice alebo do hrnca. Mäso pokrájame na hrubé rezance a dáme dusiť na cibuľu, pridáme červenú papriku. Mäso najprv prudko opražíme, keď pusti stavu dusíme vo vlastnej. Na stíšenom ohni. Keď sa šťava vyparí, skúsime, či je mäso mäkké, ak nie, podlejeme troskou vody a naďalej dušíme. Vodu necháme úplne vydusiť.(Mäso nesolíme, lebo nepusti stavu)

Keď je mäso mäkké, pridáme soľ, korenie a curry a dobre premiešame. Mäso so šťavou preložíme do zapekacej formy, podlejeme vínom a pridáme kečup. Dobre premiešame, šťava zhustne. Formu s mäsom vložíme do rozohriatej trúby nastavenej na gril a grilujeme asi 5 min, nemiešame. Na vrchu sa vytvorí slabá kôrka.

Podávame so zemiakovým pyré alebo so zemiakmi s maslom.

Tokáňa si môžeme pripraviť aj deň dopredu, dať do chladničky a pred dokončením pridáme víno, kečup a zagrilujeme.

tokan_04

tokan_01

tokan_02

tokan_03