Žemľovka:

5 stredných jabĺk
2 lyžice škoricového cukru
1 lyžica škorice

500g hrudkovitého tvarohu
100g hrozienok
4 žĺtka (bielka pôjdu na penu)
kôra z jedného citróna
1 vanilínový cukor

1 pekáč (približne 35 x 20 x 7 cm)
maslo na vymastenie pekáča
2 priesvitné vinilové rukavice
(ak nemáte rukavice, pripravte si papierové obrúsky na utretie rúk)
1 vandlík na rohlíky
1 vačšiu misu na miešanie surovín

6 rohlíkov – najlepšie starších
700g mlieka
1 lyžica krištáľového cukru
50g masla
2 vajíčka
1 lyžica práškového cukru

Pena z bielkov:

4 bielka (žĺtka sú v žemľovke)
70g práškového cukru

Postup:

  1. Umyté jablká postrúhame. Ochutíme škoricou a škoricovým cukrom. Dobre premiešame.
  2. Do veľkej misy dáme tvaroh. Pridáme 100g hrozienok, 4 žĺtka, kôru z citróna a 1 vanilkový cukor. Tiež dobre premiešame.
  3. Dáme si rukavicu, chytíme maslo a pekáč vymastíme. Rukavicu si dáme dole a zahodíme. Teflónový a keramický pekáč posypať strúhankou netreba. Iný, ako spomínaný, posypať treba.
  4. 6 rohlíkov pokrájame na koliečka hrubé asi 8mm. Dáme ich do vandlíka. 700g mlieka s 1 lyžicou krištáľového cukru privedieme do varu. Odstavíme ho a vložíme doň 50g masla. Keď sa maslo roztopí, zalejeme touto zmesou pokrájané rohlíky.
    Z dvoch bielkov vyšľaháme hustý sneh. Pridáme práškový cukor a dva žĺtky. Ešte prešľaháme. Takto vyšľahaný sneh preložíme stierkou do vandlíka k namočeným rohlíkom. Jemne z ľahka premiešame.
    Vezmeme druhú pripravenú vinilovú rukavicu a nasadíme si ju. Rukou vo vinilovej rukavici, alebo čistou vyumývanou rukou poukladáme rovnomerne polovičku rohlíkovej zmesi na pekáč. Na ňu rozprestrieme jablká. Na jablká uložíme pekne tvaroh. Na tvaroh znovu poukladáme veľmi pekne druhú časť rohlíkovej zmesi. Rukavicu si dáme dole, zahodíme, alebo ak sme ju nemali, ruku si umyjeme a utrieme.
  5. Takto pripravenú žemľovku dáme piecť do vyhriatej rúry na 30 minút pri 200°C.
  6. Takto upečenú žemľovku už môžeme podávať poprášenú práškovým cukrom. Kto ju chce mať s penovou čiapkou, ten pokračuje ďalej.
  7. 4 bielka vyšľaháme na hustý sneh. Pridáme 70g práškového cukru. Znovu prešľaháme. Sneh jemne rozotrieme po povrchu žemľovky a oblou stranou lyžice vyrobíme vlnky. Dáme piecť na 20 minút pri 140°C.

Dobrú chuť!