½ kg hovädzieho mäsa
polovicu hovädzieho chvosta
½ hlávky bielej kapusty (alebo ½ kg kyslej kapusty)
3 menšie cvikly
2 mrkvy
1 kocka hovädzieho bujónu
2 lyžice paradajkového pretlaku
čierne korenie v celku, 1 bobkový list, soľ, olej
na ochutenie lyžičku octu a kyslú smotanu

Varíme v troch hrncoch všetko zvlášť.

Do prvého hrnca dáme variť hovädzie mäso v celku s 1 strúčikom cesnaku + celé čierne korenie a bobkový list a cibuľu. Nesoliť!

Do druhého hrnca dáme do slanej vody variť neošúpanú cviklu v celku.

Do tretieho hrnca očistiť mrkvu, pokrájať na kolieska, podusiť na oleji, kapustu (môže byť aj kyslá) pokrájať na rezance a pridať k mrkve. Dusiť, podliať vývarom z mäsa. Pridať 1 kocku hovädzieho bujónu, paradajkový pretlak.

Uvarenú cviklu ošúpať a pokrájať na kocky. Uvarené mäso vybrať, vývar precediť a vliať k mrkve a kapuste. Pridať cviklu. Všetko prevariť a ak treba, ešte pridať vodu a soľ a na kocky nakrájané mäso. Pridať ocot.

Podávať s čiernym chlebom a lyžicou kyslej smotany priamo do taniera. Recept je od Anniny z (Leningradu) Petrohradu.

borsc_001

borsc_002

borsc_003

borsc_004