Bratislavské rožky (makové a orechové)
Pressburger zwieback (mohn und nussbeugel)
Pozsonyi kétszersült (mákos es diós patkó)
Recept:
Cesto: 500g múky - polohrubej pšeničnej 500g múky - hladkej 00 speciál 006g - 010g droždia 010g soli 150g cukru 300g masla (1/2 masla a 1/2 margarínu, alebo 1/1 kačacej masti) 200g - 300g mlieka (plnotučného 3,5%)
Maková plnka: 1 kg mletého maku 500g krupicového cukru 020g vanilkového cukru kôra z jedného citróna 500g vody Orechová plnka: primerané množstvo pomletých vlašských orechov, menej cukru, menej vody, namiesto vanilky pridáme rum, Postup prípravy plnky: Vo vode rozpustíme cukor. Pridáme mak a povaríme, pokiaľ zmes nezhustne. Keď masa vychladne, vmiešame do nej citrónovú kôru a vanilkový cukor.
Na potretie: aspoň 4 žĺtky s lyžičkou mlieka
Výdatnosť: 100 kusov s hmotnosťou 30g – 40g / kus
Postup:
- zarobíme si kások z droždia a zo 100g mlieka
- po 20min ho vlejeme do múky a dôkladne premiešame
- pridáme cukor, soľ a zvyšok mlieka – premiesime
- postupne pridávame maslo
- spracujeme na nelepivé cesto
- cesto necháme kysnúť 20 – 60 minút
- vykysnuté cesto premiesime a necháme 15 minút odpočívať
- potom ho rozdelíme na polovicu a vytvarujeme na dva 50 cm a viac dlhé prúty
- z prútov odkrajujeme 25 gramové kúsky z ktorých vytvarujeme guľôčky
- guľôčky cesta rozvaľkáme na oválne placky a do ich stredu vložíme šuľčeky plnky (hmotnosť plnky musí byť minimálne rovnaká a väčšia ako hmotnosť cesta)
- následne vytvarujeme krásne rožky – makové do tvaru U a orechové do tvaru C
- pri ukladaní na plech ukladáme spojom nadol
- Vaječné žĺtky rozmiešame s troškou studenej vody, povrch rožkov potrieme a necháme 15 – 20 minút zaschnút a podkysnutím zmramorovať (opakujeme 2 až 3 krát)
- pečieme pri teplote 200°C 12 až 15 minút
Comments by TRASK Heritage