2 porcie
3 cibule
maslo
4 veľké zemiaky
2 dcl sladkej smotany
1 krabičku anjovis rybiek (IKEA)
strúhanka

Cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska. Na panvici roztopíme maslo a cibuľu na ňom opražíme do zlatista. Odtiahneme z plameňa a k cibuli nalejeme nálev z rybičiek, pomiešame a necháme chvíľu stáť.
Trúbu necháme vyhriať na 200 stupňov. Zemiaky očistíme a postrúhame na veľkom strúhadle. Formu vymastíme maslom a začneme vrstvovať zemiaky, cibuľu a polovicu rybičiek. Zakončíme vrstvou zemiakov. Šťavu z cibule a zvyšnú šťavu z rybičiek nalejeme na zemiaky. Smotanu rovnomerne rozlejeme na celú plochu zemiakov. Posypeme troškou strúhanky a na povrch poukladáme kúsky masla. Nesolíme, pretože rybičky sú veľmi slané.
Nezakrytú formu vložíme do trúby a necháme Jansson piecť asi 60-70 minút. Zemiaky musia byť kompaktné a lepkavé.

História pôvodu jedla:

Dvaja kamaráti sa nad ránom vracali z baru a Jansson pozval svojho kamaráta k sebe domov, že si niečo zajedia. Ale doma mal len zemiaky, cibuľu, krabičku rybičiek a mlieko. Všetko podával do jednej formy a vložil do trúby. Spolu s kamarátom čakali kým sa pokrm upečie a popritom popíjali. Únava ich však zmohla a zaspali. Keď sa ráno zobudili, našli v trúbe „niečo“ čo výborne chutilo.
Toto jedlo sa podáva nielen na Štedrý večer ale aj v letných dňoch a dá sa povedať, že je to jedno z národných švédskych jedál a nesmie chýbať na žiadnom švédskom stole.

jansson_001

jansson_002

jansson_003

jansson_004