Jesenná hríbová sezóna vo mne vzbudzuje všeličo. No okrem nepríjemných kliešťov a úžasných prechádzok po jesennom lese, aj nezabudnuteľnú chuť kyslých hríbov. A práve na tie „mňam hríby“ Vám prinášam recept od mojej starkej, ktorý je rokmi odskúšaný a veľmi žiadaný.

– veľká hrsť sušených hríbov
– 1 kávovú lyžičku soli
– 1/2 kávovej lyžičky vegety – 1,2 litra vody
– bobkový list (5-8)
– štyri strúčiky cesnaku
– 3/4 litra mlieka
– jedna smotana na šľahanie
– 3 lyžice hladkej múky
– dve čajové lyžičky octu (ak treba, pridajte podľa chuti)
– štipku fantázie

hriby_suroviny

postup:

– hríby dáme do sitka a zalejeme ich nad dresom vriacou vodou
– na sporák dáme hrniec, o objeme najmenej 2,5 litra, do ktorého nalejeme 1,2 litra vody
– scedené hríby dáme do vody, osolíme, pridáme bobkový list a štyri strúčiky cesnaku prekrojené na polovice (tie až 5-10 minút pred koncom varenia, lebo by sa cesnak moc rozvaril)
– toto všetko uvaríme do mäkka (cca. 60-90 min.)

ďalej si pripravíme zmes:
– 3/4 litra mlieka, 1 šľahačkovú smotanu, 3 lyžice hladkej múky.

pripravenú zmes zľahka za stáleho miešania (najlepšia na miešanie je metla) cez sitko vlejeme do vriacich hríbov

omacka_v_hrnci

– necháme zovrieť a znovu za stáleho miešania zapravíme do omáčky ocot (odhadom asi dve lyžičky, no záleží podľa chuti). (
(ak sa Vám to aj tak náhodou zrazí – nemalo by sa, preceďte hríby a omáčku dajte do mixéra /nie vriacu/, vymixujte ju – oprava je zaručená)

Kyslé hríby sú hotové!
To Vám poviem… pochúťka!

omacka