Pár slov na úvod.
Toto je už v poradí tretí recept na Panettone. A aj posledný. Je zo všetkých doteraz vyskúšaných vo výsledku najlepší. Pochádza od jedného talianskeho pekára, ktorý zaň dostal mnoho ocenení. Príprava je trošku zložitejšia, ale stojí za výsledok.
Ak nemáte domáci kvások, tak si ho zabezpečte, alebo si vyrobte vlastný. Návod nájdete v článku štartér – kvások.
Pripravte si:
Formy na Panettone (ja ich kupujem tu)
POTREBNÉ SUROVINY:
Kváskové cestíčko
kvások 50,00g
múka Manitoba W 360 - 380 50,00g
voda 25,00g
--------------------------------------
spolu 125,00g
Kváskové cestíčko necháme odpočívať 4 hodiny pri 28°C
Omládok
kváskové cestíčko 125,00g
múka manitoba W 360 - 380 400,00g
cukor 150,00g
voda 210,00g
žĺtky 50,00g
maslo 150,00g
--------------------------------------
spolu 1 085,00g
Omládok necháme odpočívať 12 hodín pri cca. 28°-30°C
Zmes ovocia
kandizovaná pomarančová kôra 150,00g
kandizovaná citrónová kôra 75,00g
hrozienka 300,00g
--------------------------------------
spolu 525,00g
Cesto
omládok 1 085,00g
múka manitoba W 360 - 380 100,00g
cukor 75,00g
vanilkový extrakt 6,00g
(najlepšia je Madagaskar - vanilla)
pomarančový extrakt 10,00g
med 50,00g
pomarančová dužina 100,00g
vanilkový struk 0,60g
soľ 5,00g
žĺtky 110,00g
maslo 150,00g
zmes kandizovaného ovocia 525,00g
--------------------------------------
spolu 2 216,60g
Celková váha cesta 2 216,60g
Postup:
Celý proces vrátane kysnutia trvá okolo 32 hodín. Preto odporúčam deň vopred namočiť hrozienka do rumu, burbonu, alebo pomarančového likéru. Navrhujem začať s prípravou panettone po obede napr. o 14:00 kváskovým cestíčkom (cca. 30 minút). Potom máme voľno do večera. O 21:00 začneme miesiť omládok (cca. 45 minút). Cez noc omládok kysne a ráno o 9:00 sa pustíme do miesenia cesta (cca. 45 minút) a uloženia do foriem (cca. 15 minút). Cesto necháme vo formách kysnúť. Potom máme celý deň voľno a o 17:30 rozohejeme rúru na 200°C. Podľa množstva a veľkosti panettone pečieme pri 170-180°C príslušný čas.
1. Kváskové cestíčko:
Suroviny zmiešame v uvedenom pomere 2:2:1, poprášime múkou, zakryjeme a necháme kysnúť 4-6 hodín pri cca. 28°C. Objem by sa mal ztrojnásobiť.
2. Omládok:
- Zmiešame vodu, cukor a žĺtky tak, aby sa cukor rozpustil.
- Následne pridáme múku. Miesime 10 minút.
- Potom pridáme kváskové cestíčko a miesime 20minút.
- Nakoniec pridáme maslo. Zmes miesime ešte 10 minút.
Omládok musí byť konzistentný, pružný, lepkavý, ale nie lepivý. Omládok preložíme do nádoby o 3/4 vačšej ako je jeho doterajší objem. Necháme ho kysnúť 12-14 hodín pri cca. 27-30°C.
3. Cesto:
- Omládok preložíme z nádoby, v ktorej kyslo do nádoby miesiča.
- Po štvrť hodine pridáme múku a po polovičke z cukru a vanilkového extraktu. Miesime 4-5 minút.
- Pridáme zvyšný cukor a aj vanilkový extrakt. Miesime 4-5 minút.
- Pridáme med. Miesime 4-5 minút.
- Pridáme pomarančovú dužinu, kandizovanú pomarančovú kôru a vyškrabaný vanilkový struk. Miesime 4-5 minút.
- Pridáme soľ. Miesime 4-5 minút.
- Pridáme žĺtky a polovicu masla. Miesime 4-5 minút.
- Pridáme zvyšok masla. Miesime 4-5 minút.
- Na koniec pridáme zmes kandizovaného ovocia. Miesime 4-5 minút.
- Vymiesené cesto preložíme na stôl. Necháme ho odpočívať 20 minút.
- Potom ho porozdeľujeme. Vytvoríme bochníčky také veľké, aby zaplnily 1/3 formy. Znovu necháme odpočívať 30 minút.
- Bochníčky preložíme do foriem a dáme kysnúť na 6 hodín pri 30°C.
- Po nakysnutí prekrížime cesto a pridáme na stred kríža lyžičku masla. Pečieme pri teplote 180°C 50 minút (to sa týka kilových bochníkov, menšie pečieme kratšiu dobu).
4. Panettone:
Upečené panettone po vytiahnutí z rúry v dolnej časti prepichneme ihlicami, napríklad na ražničí a dáme ich vychladnúť hore dnom.
Dobrú chuť!
Comments by TRASK Heritage