Tento krát sme si pre Vás pripravili lahôdku. Recept na parené buchty. Pri spomienke, na ne, sa mi vždy v pamäti vynorí obraz prísnej tety kuchárky zo školskej jedálne a jej jasné odmietavé „nie“! s komentárom „už si tu bol dva krát :-))) Nikdy som sa ich nevedel dojesť.
No a po tej dlhej dobe, keď som buchty papkal len sviatočne, som si to skúsil. Asi nastal ten správny čas až teraz.
…výsledok stál za to. Skúste si to aj vy 🙂 myslím že to hravo zvládnete. Ja na príprave oceňujem jednoduchosť a málo použitého riadu. Tak do toho!
Na prípravu 8 až 10 ks buchiet potrebujete:
buchty:
250 g polohrubej alebo hrubej múky (robil som to z oboch a rozdiel je minimálny)
1 vajce
150 ml mlieka
15 g droždia
30 g cukru
lyžičku soli
náplň:
1 tvaroh,
2 x vanilkový cukor
1 žĺtok
– to spolu zmiešať alebo použiť hustý lekvár (podľa toho, čo máte radšej)
Cesto si pripravíme zmiešaním múky soli a kvásku (kvások nemusí byť, môžete rovno do múky pridať aj kvasnice, cukor a zaliať vlažným mliekom, ale cesto lepšie kysne keď je). Kvások pripravíte z vlažného mlieka v širšej miske zmiešaného s cukrom a rozdrobeným droždím. Po 10 minútach, keď je kvások hotový, pridáte ho do múky a vymiesite vláčne, nie moc husté cesto. Potom ho necháte kysnúť tak asi 45 minút.
Počas čakania si môžete pripraviť širší hrniec a nástavec na parenie. Keď je cesto vykysnuté, dáme ho na tablu. Poprášime múkou, aby sa veľmi nelepilo. Vyvaľkáme, pokrájame na štvorčeky a začneme dávkovať náplň. Zo štvorčekov vyrobíme batôžky a po otočení máme z nich buchtičky. Tie kladieme na parák, nie moc husto – s väčšími medzerami. Paríme 10-15 minút (väčšinou stačí 10 minút). Buchtičky sa trošku na parák prilepia a preto ich dávame z neho opatrne dole, najlepšie dvoma vidličkami. Podávame ich poliate rozpusteným maslom a posypané makom, grankom, alebo orechmi.
Dobrú chuť!
Comments by TRASK Heritage